Juliana in de Peel

Op 30 april 2009 was het 100 jaar geleden dat prinses Juliana ter wereld kwam.

Tijdens haar koninginneschap vierden we jaarlijks op haar geboortedag Koninginnedag. De geboortedag van Juliana in 1909 werd in de Peeldorpen groots gevierd. Koningin Wilhelmina liet via de haar provinciale Commissarissen aan de burgemeesters weten, dat er niet gevierd mocht worden op een zondag of op Goede Vrijdag, 9 april in 1909. Gelukkig zag het prinsesje het levenslicht op een andere dag, namelijk vrijdag 30 april. In Deurne bereikte burgemeester Laan om vijf voor tien per telegram het heugelijke nieuws. Nadat hij vanaf de pui van het raadhuis de blijde tijding had meegedeeld, trokken twee herauten te paard de hele gemeente door om de geboorte van Juliana aan elke Deurnenaar kenbaar te maken. Het klokkengelui vergezelde het eerste half uur de herauten. In het protocol was opgenomen dat de klokken bij de geboorte van een prins een uur te horen zouden zijn en een half uur voor een prinses. ’s Middags trok de fanfare door het dorp om daarna op de kiosk nog enkele kleine nummers ten gehore te brengen. Ook in Asten waren er klokkengelui en een nieuwsbrenger in de persoon van een heraut. Ten overstaan van burgemeester Switzar hielden om 12 uur de Astense schoolkinderen een aubade en fanfare St. Cecilia begeleidde hen daarbij.
De vieringen op vrijdag 30 april 1909 zelf waren de voorproefjes van grotere vreugdefeesten in de verschillende dorpskernen. Maandag 10 mei om 10 uur startten de feestelijkheden in Asten met klokkengelui en kanongebulder. Tot ’s avonds laat kon genoten worden van allerlei feestactiviteiten, zoals ’s middags een optocht van verenigingen en schoolkinderen en ’s avonds een lichtstoet. Om vier uur ’s middags na het trakteren van de schoolkinderen schoten bij Van Baar de handboogschutters om een gouden herinneringsmedaille en luxe voorwerpen ter waarde van honderd gulden. De Hazenstropers uit Heusden bemachtigden de medaille. Evenals in Deurne, Liessel en in Helenaveen sloot een groots vuurwerk de feestdag af. Donderdag 13 mei 1909 namen duizenden Deurnenaren deel aan hun viering van de geboorte van Juliana. In de optocht sprongen de praalwagens van Willem Tell en van de gemeentearbeiders er uit. De feesten in Liessel slaagden op dinsdag 18 mei 1909 uitstekend. Voorzitter Roefs van de feestcommissie meldde: “Alles is in de beste orde afgeloopen. De lichtstoet vooral was treffend; schooner feest is er zeker nooit gevierd; ’t kleinere Liessel heeft voor ’t grootere Deurne niet onder behoeven te doen.” De inwoners van Helenaveen brachten 81 gulden en 23 cent bij elkaar voor hun feest. Met de 175 gulden subsidie van de gemeente organiseerde het feestcomité volksspelen en vuurwerk. En ook de Helaveense kinderen mochten zoals gebruikelijk rekenen op een traktatie.
Toen prinses Juliana de eenentwintigjarige leeftijd had bereikt, konden de Deurnenaren haar in het echt aanschouwen. Om zeventien minuten over twaalf op 24 september 1930 stapte de prinses met haar moeder uit hun blauwe salonwagen op het station van Deurne. “Groote drommen verdrongen zich” om de koningin en de prinses te zien. Na verwelkoming door burgemeester Van Beek stapte het koninklijk gezelschap in auto’s. Die brachten hen naar Venray en Horst om de legeroefeningen die daar gehouden werden te inspecteren.

Op de foto zien we prinses Juliana in de auto groetend naar de toegestroomde Deurnenaren, met naast zich haar hofdame freule Bentinck.
Astenaren moesten voor een ontmoeting met Juliana, inmiddels koningin, wachten tot 16 juni 1951. Die dag kwam koningin Juliana met haar dochter Beatrix naar het klokkendorp. De firma Eijsbouts presenteerde het carillon “De Vier Koningskinderen”, gemaakt voor het Curaçaos Museum en vernoemd naar de vier dochters van Juliana. Vele verenigingen traden die dag voor Juliana op. Op de foto zien we burgemeester Ploegmakers die koningin Juliana en prinses Beatrix onder massale belangstelling naar het carillon op de Markt begeleidde.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Poortgebouw van kasteel Eyckenlust in Beek en Donk. Foto: Collectie Jan Beekmans.
Een Helmondse bruiloft
Gaslantaarn in de Burg. Frenckenstraat (1905)
images/hourglass.png

ZOEKEN...