Piet Schellens. Foto: Rob Fritsen

Pater Piet Schellens spreekt over de opkomst en neergang van congregaties

ASTEN - Eind 16e eeuw telde ons land circa één miljoen inwoners. En ook: 450 kloosters met 15.000 leden. Een eeuw later was het inwonertal nagenoeg verdubbeld, maar bleken de kloosters nagenoeg verdwenen! En het kan nog extremer: in 1860 waren er in ons land weer 175 kloosters met ca. 3.000 kloosterlingen; een kleine eeuw later - op het hoogtepunt van het Rijke Roomsche Leven - ongeveer 195 kloosterorden en congregaties, een veelvoud aan kloosters en bijna 50.000 kloosterlingen. Moet je nu eens gaan tellen....

Lezing uit cyclus 'Geloof & Ongeloof' in Museum Klok & Peel

Wat is er toch gebeurd met de Heilige Moederkerk? Die vraag is niet in een vloek en een zucht te beantwoorden. Wel kunnen aspecten van de ontkerkelijking en de gevolgen daarvan tegen het licht worden gehouden. Dat nu is precies wat pastor dr. Piet Schellens gaat doen als hij maandag 6 november in Museum Klok & Peel een lezing komt verzorgen over het onderwerp 'Opkomst en neergang van de congregaties'.

De lezing wordt gehouden in het kader van de cyclus 'Geloof & Ongeloof' die dit najaar vanwege '500 jaar Reformatie' wordt georganiseerd door de Peellandse erfgoedinstellingen. Daarin participeren Museum Klok & Peel,  Heemkundekring De Vonder Asten-Someren, Heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne, Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Dr. Piet Schellens SCJ - geboren Eindhovenaar - is ervaringsdeskundige als het gaat over het kloosterleven. Hij woont in het Astense Patersklooster en is een bekende verschijning in het dorp. Eenmaal priester gewijd studeerde en promoveerde hij in Rome, waarna hij diverse kerkelijke functies bekleedde in Noord-Holland (Amsterdam, Zaanstreek). Zijn hart verpandde hij aan het dorpspastoraat, eerst in Langedijk (NH), daarna in Asten, waar hij pastoor werd van de Angelusparochie. Die functie bekleedt hij al lang niet meer, maar ondanks zijn respectabele leeftijd is hij nog wel pastoraal actief in Vlierden. Daarnaast is Schellens een succesvolle publicist, die met een eigentijdse aanpak bijbelverhalen tot leven wekt.  

De lezing in Museum Klok & Peel (Ostaderstraat 23, 5721 WC ASTEN) begint maandag 6 november om 20.00 uur. Mensen die hebben ingeschreven kunnen om 19.30 uur al terecht voor koffie en thee; mensen die alleen deze lezing willen bijwonen kunnen aansluiten à € 8,- entree (inclusief koffie of thee). 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
b.14
Autogeen lasserij, 1950-1960. Collectie RHCe
Het Dinghuis van Deurne.
images/hourglass.png

ZOEKEN...