De eregasten op de Terug naar God-Dag.

‘Terug naar God’-dag (2)

De ‘Voor God’-dag op 25 september 1938 in Helmond vergde voor de organisatie zeer veel voorbereiding. Op het MULO-terrein werd voor die dag een tribune opgericht waarvoor belangstellenden plaatsen konden reserveren. De tribunezitters kwamen allemaal via een aparte ingang binnen en namen niet deel aan de grote stoet.

Omdat de manifestatie ook voor vele mensen van buiten de stad Helmond bedoeld was, moest er rekening gehouden worden met het parkeren van bussen. Deze konden parkeren in de middenbermen van de Noord- en Zuid-Koninginnewal en op de Markt. Veel mensen van dicht bij Helmond kwamen op de fiets. Deze konden gestald worden op de speelplaatsen van de verschillende scholen.

Alle deelnemers aan de manifestatie werden verdeeld in vier groepen, al naar gelang hun herkomst. Deze vier groepen trokken vanaf verschillende punten in de stad naar het sportterrein van MULO. Vanaf het Willem Prinzenplein vertrok de eerste stoet bestaande uit alle Helmonders. Deze stoet ging via de Dijkschestraat en de Braakschestraat naar het terrein. Groep twee bestond uit alle deelnemers van het dekenaat Helmond van buiten de stad. Deze groep verzamelde zich op het Binderseind en vertrok van daar via de Willem Prinzenstraat, Jan Stevensstraat, Dijkschestraat en Goorkesdijk. Stoet drie bestond uit de deelnemers uit het dekenaat Asten. Zij vertrokken vanaf de Tolpoststraat, via Tolpostplein, Bakelscheweg en Goorkesdijk. De geuniformeerde jeugdverenigingen kwamen allemaal samen in groep 4. Vooraf liepen de meisjesverenigingen en daar achter de jongensverenigingen. Zij liepen vanaf het Stationsplein, via Tiendstraat, Molenstraat, Tolpoststraat en Bakelscheweg naar het MULO-terrein.

Iedere groep startte om half drie in de middag. Om drie uur was de aankomst op het terrein. Daar werden de verschillende groepen opgesteld en volgde de begroeting van de hoge gasten. Deze liepen daarna onder een haag van vaandels naar het op het terrein opgestelde altaar.

Op de foto ziet U in het midden bisschop Diepen van ’s-Hertogenbosch geflankeerd door deken Rath van Helmond en deken Meijer van Asten. Naast deken Meijer loopt burgemeester Moons en half voor deken Rath de heer Snackers, de grote organisator van het geheel.

Zie ook de ‘Terug naar God’-dag (1) en (3)

bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De aansluiting van Helenaveen op het elektriciteitsnet.
Didas-fabriek
De kapel in ‘t Zand.
Ingenieur Wellen voor een bedieningspaneel.
images/hourglass.png

ZOEKEN...