De beide villa's.

Verdwenen stukje Helmond

De wereld om ons heen verandert voortdurend. Dat bewijst dit stukje Helmond dat nauwelijks nog herkenbaar is.

Op de eerste foto, die rond 1920 gemaakt is, staan twee statige villa’s naast elkaar aan de Warandelaan. Links, met huisnummer 13, de geheel in hout opgetrokken villa van Gerard Coovels. Rechts, met huisnummer 15, de villa die douairière Wesselman liet bouwen, nadat het kasteel verkocht was aan de gemeente. De villa´s stonden daar waar de Mauritslaan uitkomt in de Warandelaan. Het waren panden die vandaag de dag zeker op de monumentenlijst zouden hebben gestaan. Maar soms lopen dingen anders.

De villa van Coovels, die vanaf 1950 bewoond werd door de familie Van Asten, stond in de jaren 1970 op de nominatie om gesloopt te worden. Er zouden flats gebouwd worden. De sloop kwam eerder dan verwacht. Op 28 augustus 1977 werd het leegstaande pand in brand gestoken en volledig vernield.

Na de afbraak in 1978

Villa Eikenhorst van mevrouw Wesselman werd vanaf 1951 bewoond door Harry Hendriks. Achter de villa vestigde hij zijn garagebedrijf. Nadat de garage verhuisd was naar de Europaweg werd de villa afgebroken. Op de tweede foto, uit 1978, is te zien dat de terreinen braak liggen. Slechts de hekken om de tuinen en de poorten met de inritten herinneren nog aan de gebouwen die er stonden. De terreinen lagen enige jaren braak tot halverwege de jaren 1980 de huizen aan het Edisonplantsoen werden gebouwd.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Camping Kranenven.
Op deze foto, daterend van 28 juli 1958, is te zien hoe burgemeester Ploegmakers de nieuwe diepvrieskluis in gebruik neemt.
Trompetter DAS 200601 nationaal beiaard museum  astroklok wijzerplaat
images/hourglass.png

ZOEKEN...